Пловдивската прокуратура повдигна обвинения на шефа на Трето районно – ,

...
Пловдивската прокуратура повдигна обвинения на шефа на Трето районно – ,
Коментари Харесай

СНИМКИ Полицаят-ултрас Качака и шефът на Трето РПУ в Пловдив Хаджиев с повдигнати тежки обвинения, грози ги дълъг затвор

Пловдивската прокуратура повдигна обвинявания на шефа на Трето районно –, както и на още две лица. Припомняме, че те бяха арестувани при акция на отдел „ Вътрешна сигурност ” в сряда сутринта.

Окръжна прокуратура  - Пловдив притегли като обвинени Самуил Хаджиев и Атанас Качаков по тази причина, че на 5 април 2021 година, в село Болярци в съучастничество, като причинители, са направили дейности по подготвяне да придобият високорискови наркотични субстанции – към 500 кг марихуана, от обект на компания, която я създава с съответно позволение – закононарушение по член 356а, вр. член 354а, алинея 1 вр. член 20, алинея 2, вр. алинея 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемите са се възползвали от служебното си състояние.

Хаджиев е упрекнат и за закононарушение по член 289 от Наказателния кодекс - за това, че на 31 март 2021 година, в гр. Пловдив, е склонил длъжностно лице от проверяващите органи от Трето районно управление (на МВР) към ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, да наруши свое служебно обвързване по отношение на правораздаването, като са осъществени дейности по разследването  - претършуване и изземване в база на пловдивска компания и е формирано досъдебно произвеждане, без да са налице законови учредения за това и макар експлицитните инструкции на Районна прокуратура – Пловдив.

Самуил Хаджиев е работил като шеф на Трето районно управление (на МВР) към ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив. Спрямо него е повдигнато обвиняване и за това, че на 19 май 2021 година, в град Кричим, в автомобила си е държал 50 броя патрони за огнестрелно оръжие, като не е взел нужните ограничения за сигурност, планувани в закона – закононарушение по член 338 алинея 1 от Наказателния кодекс.  

По същото досъдебно произвеждане като обвинени за похищение са привлечени полицейският чиновник Качаков, както и Д.Д. и С.И., за това, че в съучастничество като причинители, са отвлекли 28-годишен мъж и е проявена особена свирепост към отвлеченото лице  – закононарушение по член 142 алинея 3 т. 3 във вр. алинея 2 т. 2 и т. 6 вр. алинея 1 и член 20 алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателния кодекс.  Обвиняемите  Д.Д. и С.И. не са полицейски чиновници. Според следствието, отвличането е обвързвано с наркотични субстанции.

С.И. е притеглен като обвинен и за държане и разпространяване на високорискови наркотични субстанции – 23,2 грама амфетамин и 7,7 грама марихуана – закононарушение по член 354а, алинея 1 от Наказателния кодекс. 

Четиримата обвинени – Хаджиев, Качаков, Д.Д. и С.И., са арестувани за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор.

Утре, 22 май 2021 година, Окръжна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за установяване на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на тях.     

Най-тежкото, планувано от закона наказване за обвинените Качаков Д.Д. и С.И., е това за похищение, което е  от 10 до 20 година отнемане от независимост или пожизнен затвор. 

Най-тежкото, всред плануваните от закона санкции за закононарушенията, в които Хаджиев е упрекнат, е от 3 до 8 години отнемане от независимост.

Със сигурност през последните 30 години  доста служители на реда са минавали от другата страна на бариерата. Извършвали са тежки закононарушения, разпъвали са чадър над нарушители, влизали са в корупционни схеми, забърквали са се в наркотрафик, написа трафикнюз. И въпреки всичко в никакъв случай от началото на прехода не се е случвало цяло районно ръководство под тепетата да бъде изпразнено.

Това се случи на 19 май - датата, която ще бъде записана като една от най- срамните в историята на пловдивската полиция.

7 чиновници на полицията, в това число и началника на районното - Самуил Хаджиев, бяха задържани при интервенцията на Вътрешна сигурност. От Окръжна прокуратура оповестиха, че за 24 часа са задържани и пет лица от престъпния контингент.

Според очевидци акцията е стартирала при започване на работния ден с ареста на самият шеф. Последвал е обиск в кабинета му, както и обиск в дома му. Според Окръжният прокурор Румен Попов, прокуратурата и Вътрешна сигурност имат данни за присъединяване на полицейските чиновници в корупционни схеми, взимане на подкупи, чадър над проституция,  наркоразпространение и други

Полицаят Атанас Качаков е един от арестуваните също. Качака, чието име през последните години е забъркано в голям брой кавги, е бил спрян в сряда сутринта в село Рогош, където живее. Той се опитал да избяга, когато видял полицейските коли на входа на селото, само че след малко гонене е хванат.

Арестът на Качака (както е прочут в града), не е изненада за чиновниците на районното. Мъжът е бил измежду доверените хора на началника на районното и острие на ударната група, събрана от Самуил Хаджиев. Той се употребил с цялостното доверие на Хаджиев и съгласно негови сътрудници имал специфични привилегии.

Всъщност досието на Качаков е по-подходящо за ултрас, в сравнение с за полицейски чиновник. Той непрекъснато е тормозел почитатели на Ботев, тъй като е бил ултрас на Локомотив. За задачата е употребявал служебното си състояние.

Novinite.bg се снабди със фотоси на Качаков, които можете да разгледате по-долу:







Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР